تصاویر لوازم و تجهيزات زنبورداري و نحوه كار انها(2)

 

تصاویر لوازم و تجهيزات زنبورداري و نحوه كار انها(2)

 

كندوي زنبورعسل ريز

لوازم زنبورداری و کندو

انواع کندوی زنبورعسل -شخصی 

کندوی زنبورعسل 

قفس حبس و معرفی ملکه

کارگاه کندو سازی 

شان پولک تراشیده شده عسل.اماده برداشت و استخراج عسل-عسل رسیده-کاردک ساده 

رقص زنبور-کندوی بومیقاب و نیم قاب-توری مانع ملکه-اجزائ کندو 

یک نوع کندوی دست ساز 

کندوی طبیعی زنبورعسل 

اندازه کادر کندوی لانگستروت 

کارگاه تولید موم اج شده زنبورعسل

کندو و اجزای کندو

شانهای اضافی شاخته شده در اثر عدم رعایت فاصله

زنبورستان

سلولهای پیوندی ملکه زنبورعسل

بچه کندوی و کندوی طبیعی

زنبورستان-کندو

جایگاه سابت برای کندوهای بومی

زنبورستان

بچه کندو اماده پرواز

قاب گیر زنبورداری

اندازه قاب کندوی دادانت

انواع دستکش زنبورداری و ساعد بند

الکستراتور

الکستراتور همراه با صافی عسل

الکستراتور

اماده کردن قاب زنبورداری

قاب موم دوزی شده

برس و کندو

زنبوران به صورت خوشه در بیرون کندو در اثر گرمای بالای کندو و تهویه کندو

زنبورستان و کشوی تعبیه شده برای مبارزه با کنه واروا

بیماری نوزما

بازدید کندو -لباس کار سرهم-اهرم زنبورداری

الکستراتور

شان سرپوشیده عسل-عسل رسیده-کاردک ساده

اموزش زنبورداری

شان حاوی شفیره نر

کندوی خراب شده در اثر رطوبت

نمونه برداری از شفیره زنبورعسل برای ازمایشات

کندوی طبیعی زنبورعسل

کندوی دست ساز فاقد قاب و کادر

اندازه قاب کندوی دادانت

کندو-شربت خوری بردمن

کندوی بومی

خوشه زنبورعسل-کندو

انواع کندوهای سبدی 

چگونگی بسته بندی شان کندوهای سبدی 

زنبورستان 

علامتگذاری شانهای کندو با داغ گرم 

بازدید کندو-زنبورستان 

زنبورستان- چهار پایه 

زنبورستان 

زنبورستان کوچک

کندوها در زیرسایبان جهت کاهش گرمای تابستان 

    زنبورستان در داخل پوشش جهت زمستان گذرانی

چگونگی بارگیری و حمل کندوها در یک زنبورستان بزرگ 

اسامی انگلیسی قطعات کندو 

کندوی زنبورعسل 

شربت خوری بردمن در داخل کندو 

طبقه کندو و شان تازه موم بافی شده 

طبقه کندو و شان تازه موم بافی شده 

کندوچه حمل بچه کندو 

کندوچه حمل بچه کندو 

طبقه کندو 

قطعات کندو -بدنه و کف کندو 

کندوی زنبورعسل

کندوی زنبورعسل 

کندوی زنبورعسل 

قطعات کندو 

زنبورستان

بازدید کندو-زنبورستان 

نحوه دود دادن روی کندو 

الکستراتور در حال استخراج عسل

شان پولک تراشیده شده عسل.اماده برداشت و استخراج عسل-عسل رسیده 

شان سرپوشیده عسل.اماده برداشت و استخراج عسل-عسل رسیده 

شان زنبورعسل 

طریقه بیرون کشیدن شان عسل 

الکستراتور 

الکستراتور همراه با صافی عسل 

کاردک پولک بردار عسل 

کاردک پولک بردار عسل 

الکستراتور همراه با صافی عسل 

نیم طبقه حاوی شان عسل 

کاردک پولک بردار عسل 

جانشین گرده زنبورعسل 

بیماری نوزما  

کندوی زنبورعسل 

کندوی زنبورعسل

زنبورستان 

صافی عسل 

نیم شان سرپوشیده عسل.اماده برداشت و استخراج عسل-عسل رسیده 

 

مقالات پی دی اف زنبورعسل و زنبورداری(3)

مقالات پی دی اف زنبورعسل و زنبورداری(3)

 

82

آمار زنبورستانهاي استان گلستان سال 87 

83

آشنائي با گياهان مورد علاقه زنبور عسل 

84

شرکت تعاونی زنبورداری ( گول چیچک) تولید کننده تجهیزات زنبورداری-الکستراتور

85

نقش زنبور عسل در گرده افشاني

86

امار هواشناسی منطقه اذربایجان شرقی-میزان دما و بارش و رطوبت 

87

يك مصرف كننده عادي چگونه ميتوانيد به طور تقريبي ميزان كيفيت عسل را نسبت به پولي كه ميپردازد تشخيص ده 

88

طرح توجیهی بسته بندی عسل با ظرفیت 240تن

درمان بيماري هاي کليوي با عسل

عسل به عنوان يک مدر در درمان ناراحتي هاي کليوي سودمند است زنبور عسل حشره اي است که حاصل آن ،محصولات با ارزشي از قبيل عسل ، ژله رويال ، موم و زهر است معروف ترين محصول زنبور عسل ، همان عسلي است که از محصولات ديگر بيشتر به مصرف مي رسد.

عسل ،ماده غذايي بسيار غني و انرژي بخشي است که حدود80 درصد از قندهاي ساده يا مونوساکاريدها ساخته شده و هر10 گرم آن 320 کالري ايجاد مي کند اين مونو ساکاريدها بسرعت جذب مي شوند و اثر انرژي بخشي خود را آشکار مي کنند .

گفتني است ، علاوه بر اثر کالري زايي ، عسل داراي ويتامين هاي متعددي از قبيل تيامين ، ريبوفلاوين ، اسيدنيکوتينک ، اسيد اسکوربيک ، پيريدوکسين و ويتامين کا است.

خواص فيزيکي عسل ، اثر ضد باکتريايي دارد و از زمانهاي قديم انسانها از خاصيت ضد ميکروبي عسل سود جسته و آن را در درمان ناراحتي هاي پوستي از قبيل زخمها و سوختگي ها به کار برده اند و يکي از بهترين پانسمانها محسوب ميشود.

همچنين ، عسل را در درمان بيماري هاي دستگاه تنفسي و عفونت هاي ناحيه حلق به کار مي برند و خاصيت ضدباکتريايي آن موجب اثربخشي عسل مي شود و خاصيت ضد التهابي آن نيز مشاهده شده که به هيگروسکوپيک بودن آن نسبت داده شده است.

محصول ديگر زنبور عسل ، ژله رويال است که حاوي مواد مغذي در حالت تغليظ يافته اي است که زنبور براي نوزادان خود مي سازد، به اين ماده اکسير جواني لقب داده اند وشکي نيست که با محتويات انرژي زا و پرپروتئين ، ماده بسيار مقوي است.

تحقيقات نشان داده است ، ژله رويال نيز داراي پروتئين ضد ميکروبي است و نظر بيشتر محققان بر اين است که اين ماده ، سيستم ايمني بدن را تحريک مي کند

ژله رويال در درمان عفونتهاي ويروسي و سرطان موثر است.شايان ذکر است ، موم زنبور عسل نيز در پزشکي و داروسازي مصرف زيادي دارد؛ در اکثر فرمولاسيون هاي کرمها، پمادها و لوسيون ، به عنوان جزء با ارزش از پايه استفاده مي شود .

به دليل بي اثر و غير فعال بودن موم زنبور عسل ، براحتي با داروها مخلوط مي شود، بدون اين که هيچ واکنش ناخواسته اي بين مواد موثره و موم زنبور عسل رخ دهد.

مصارف ديگر موم : امروزه براي حفاظت داروهاي حساس به هيدروليز و اکسيداسيون ، آنهارا با لايه اي نازک از موم زنبور عسل مي پوشانند، موم عسل به عنوان لايه هيدروفوب پوششي در اطراف دارو ايجاد مي کند و سبب آهسته شدن انحلال و آزاد سازي دارو مي شود.

گفتني است ، عسل به عنوان دارو هيچ اثر سوء، عارضه يا بيماري را به دنبال ندارد ؛ مگر آن که فقط حساسيت هاي محدودي را به وجود بياورد، بنا بر اين در حالت آلرژي ، امراض عفوني ، سل ، امراض رواني ، بيماري هاي کبد و معده ، امراض غدد فوق کليه ، نارسايي قلب و عروق ، ناراحتي هاي عصبي ، امراض خوني و ضعف شديد، بايد از تجويز زهر زنبور عسل خودداري کرد.

زهر زنبور عسل از فعال‌ترين تركيبات آنتي بيوتيك است

زهر زنبور عسل از فعال‌ترين تركيبات آنتي بيوتيك است 10 مهر 1384 براساس يافته‌هاي محققان، زهر زنبور عسل از فعال‌ترين مواد آنتي بيوتيك است مهندس زهره تابعي، كارشاس صنايع غذايي در گفت‌وگو با خبرگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) - منطقه خراسان، با بيان اين مطلب افزود: تجزيه شيميايي زهر زنبور عسل نشان مي‌دهد كه در آن اسيد فرميك، اسيد كلريدريك، اسيد ارتوفسفريك، هيستامين كولين تريپتوفن و گوگرد به وفور يافت مي‌شود. اين كارشناس صنايع غذايي در ادامه خاطر نشان كرد: خاكستر اين ماده سرشار از مواد ازته، چربي‌هاي فرار، مس و كلسيم مي‌باشد. وي در خصوص خواص درماني زهر زنبور عسل گفت: زهر، مانع انعقاد خون مي‌شود. همچنين باعث گشاد شدن رگها مي‌شود كه در نتيجه فشار خون پائين مي‌ايد. مهندس تابعي تصريح كرد: زهر زنبور عسل با مكانيسم‌هاي نامشخص سبب درمان برخي امراض نيز توصيه مي‌شود. وي گفت: همچنين استفاده از اين زهر، باعث درمان رماتيسم و التهاب مفاصل و پوست مي‌شود و در درمان كامل سندرم رايتر و درمان پسوريازيمس و مالتيپل اسكلروزيس و استئو آرتريت موثر است. گفتني است، زهر زنبور عسل آبگونه‌اي شفاف با بوي مشخص عسل مزه‌اي تلخ، گس و با چگالي ‌١٣١٣/١مي‌باشد. از هر كلني زنبور عسل يك گرم زهر خالص خشك شده به دست مي‌آيد و هر يك هزار زنبور قادر به توليد ‌٥٠ ميلي‌گرم سم مي‌باشند.

زنبور جهان را سریعتر از انسان می‌بیند

جام جم آنلاین: دانشمندان دانشگاه لندن طی تحقیقاتی جدید توانسته اند پرده از توانایی دیگری از زنبورها بردارند که بر اساس آن این حشرات سودمند ، جهان را با سرعتی پنج برابر بیشتر از انسان مشاهده می کنند.

به گزارش زی نیوز ، این توانایی می تواند زنبورهای عسل را به جاندارانی تبدیل کند که قادرند سریعتر از همه جانداران، جهان را به شکل رنگی مشاهده کند. توانایی که با فراهم آوردن امکان ردیابی دشت ها و علفزارهایی که در تاریکی قرار گرفته اند شانس یافتن غذا را برای زنبورها افزایش خواهد داد.

قدرت مشاهده اطراف در سرعت بالا در حشره هایی که با سرعت پرواز می کنند امری رایج است زیرا به این شکل می توانند به راحتی از شکارچیان خود فرار کرده و حین پرواز با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. با این حال تا به حال مشخص نبود آیا سرعت بالای پرواز زنبورها بر روی دید قدرتمند و تمام رنگی آنها تاثیر دارد یا خیر.

تحقیقات اخیر توانسته است اطلاعات جدیدی را در رابطه با این موضوع آشکار کند، دانشمندان بر اساس یافته های خود اعلام کردند سرعت دید این حشرات در کندترین حالت نیز دو برابر دید انسان است. شاهد این فرایند نیز در زندگی روزانه انسانها بارها تجربه شده است. انسانها قادر نیستند به راحتی مسیر پرواز یک حشره که با سرعت در حال پرواز است را دنبال کنند اما حشرات خود می توانند مسیر حرکت یکدیگر را به خوبی دنبال کنند.

به گفته دانشمندان سرعت دید در جانداران به سرعت عملکرد سلول های ردیاب نور در چشمهای جاندار بستگی دارد. به بیانی دیگر هر چه این سلول ها با سرعت بالاتری تصویر بخشی از جهان را به ثبت رسانده و آن را به مغز انتقال دهند ، سرعت دید جاندار نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

زنبورهای عسل از قدرت بینایی رنگی خود به شیوه های مختلفی استفاده می کنند. این حشرات اولین جاندارانی هستند که رنگی بودن قدرت دید آنها به اثبات رسیده و از آن زمان تا به حال زنبورها نشان داده اند از این توانایی خود به خوبی استفاده می کنند. ردیابی نورهای ضعیف و منطقه های تاریک ، شناسایی اشکالی مانند ورودی کندو و مهمتر از همه توانایی شناسایی رنگ گلهایی که شهد دارند از قابلیت هایی است که دید رنگی زنبورها به آنها بخشیده است.


برنامه توسعه زنبورعسل استان گلستان-امار برنامه ها و طرهها

تولیدات استان

آمار تولیدات زنبورعسل طی ده سال

شرکتهای تعاونی     

کارگاه های وابسته به محصولات زنبورعسل    

پتانسیل های نگهداری زنبورعسل استان  

ارزش سرمایه گذاری تولیدات زنبورعسل    

پروژه اشتغالزایی               

طرح پرورش زنبورعسل 70 فروندی   

پروژه تولید ملکه          

کل تسهیلات مورد نیازو اشتغالزایی  

پروژه های عمرانی                  

پروژه تولید وجمع آوری گرده گل    

پروژه اصلاح نژاد زنبورعسل     

بررسی مقاومت کنه واروا      

برنامه های آموزشی وترویجی       

کل اعتبارات عمرانی         

مشکلات                        

پیشنهادات

فایل ورد اماده دانلود



http://melliferaa.files.wordpress.com/2010/12/zanboor-golestan.doc

چگونگی ارائه خدمات سازمان جهاد کشاورزی به زنبورداران

اصولاٌ سازمان جهاد کشاورزی خدمات ذیل را به زنبورداران ارائه می نماید:

1 صدور دفترچه زنبورداری

2 صدور مجوز کوچ زنبورستان

3 آماربرداری از کلونی های زنبور عسل

برای صدور دفترچه زنبور داری متقاضی درخواست خود را به مديريت جهاد کشاورزی شهرستان ارائه داده سپس کارشناس مربوطه از زنبورستان مورد نظر بازديد به عمل آورده و گزارش لازم را به مديريت جهاد کشاورزی شهرستان ارائه داده ، مديريت کشاورزی شهرستان گزارش بازديد و ساير مدارک را جهت صدور دفترچه زنبور داری به معاونت امور دام ارسال و مدارک توسط کارشناس مربوطه بررسی شده و پس از بررسی ، معاونت امور دام با تعين زمانی برای برگزاری آزمون از متقاضيان ، آزمون کتبی بعمل آورده ، به داوطلبانی که نمره قبولی در آزمون را کسب کرده باشند دفترچه زنبور داری صادر خواهد شد و برای سايرين در نوبت بعدی آزمون بعمل خواهد آمد .

متقاضیان  کوچ زنبورستان درخواستي را، به مديريت جهاد کشاورزی شهرستان مبدا ارائه داده و مديريت کشاورزی شهرستان مبدا متقاضی را بهمراه گواهی بهداشتی زنبورستان ( صادره از دامپزشکی ) به مديريت جهاد کشاورزی مقصد معرفی می نمايد ، مديريت جهاد کشاورزی شهرستان مقصد با بررسی درخواست و مدارک مربوطه مجوز استقرار

زنبورستان را صادر می نمايد.هر ساله وزارتخانه زمانی را برای آمارگیری کلونی های زنبور عسل تعیین وطی نامه ای به سازمان جهاد کشاورزی ارسال می نماید نهمه مربوطه به پیوست فرمها به معاونت امور دام و از آنجا به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ارسال می شود فرمها توسط کارشناس مربوطه تکمیل و در نهایت به معاونت امور دام مرجوع،و در آنجا وضعیت هر شهرستان ارزیابی شدهو گزارشات به وزارتخانه ارسال می شود که پس از ارزیابی نهایی به معاونت امور دام استانها جهت بهره برداری ارسال می شود و اطلاعات بایگانی می شود .

 

درسهایی از زنبور عسل:


Lessons from the honey bee

 

1 .انتخاب الگو:

 زنبور عسل حشرات مفید و ارزشمند و پاکیزه‌اى هستند. در تمام طول عمرشان الگویشان گل است. فقط دنبال گل هستند تا از شکوفه‌ تلخ گل، گرده و شهد تهیه کنند. گرده گل را براى غذاى نوزادان و شهد گل را براى شفاى مردم درست مى‌کنند. اگر ما براى به دست آوردن غذاى روح و جسم خود الگوى خوب داشته باشیم بسیارى از مشکلات ما حل مى‌شود .

 2 . درست استفاده کردن:

 کوچکترین شکوفه گل توسط زنبور عسل گرده‌افشانى مى‌شود ولى زنبور طورى روى آن قرار مى‌گیرد که آسیبى به آن نرسد. بنابراین ما هم مى‌توانیم در برخورد و تعامل با همنوعان خود طورى عمل کنیم که هیچ وقت مشکلى به وجود نیاوریم.

 3 . محصول زنبو عسل، "عسل" است:

بنابراین ما هم مى‌توانیم با زبان و اعمال خود نتایج شیرین‌تر از عسل داشته باشیم ولى در صورتى که قضاوت عجولانه و غیرمنطقى داشته باشیم نتایج آثار اعمال و زبان ما تلخ‌تر از همه چیز خواهد بود.

 4 . ملایمت و انعطاف پذیری:

زنبور عسل، تولید موم مى‌کند زنبور با ترشح غده‌هاى موم ساز خانه‌هایى از موم مى‌سازد و داخل آن عسل مى‌ریزد. موم با اینکه خیلى شکننده و ملایم است ولى در گرما و سرماى زیاد هم مى‌تواند ظرف خوبى براى نگهدارى عسل باشد.

 5 .سرافرازى و صبوری:

 همیشه زنبور عسل چون از دسترنج خودش استفاده مى‌کند سرافراز و صبور است. براى تهیه یک قاشق عسل که 25 گرم مى‌باشد، چهار هزار زنبور بیست هزار گل را ملاقات مى‌کنند، 7 بار فاصله بین کره ماه و زمین را مى‌پیمایند. براى تهیه 1 کیلو عسل 100 تا 150 میلیون گل را باید گرده‌افشانى کنند.

6 . سخت‌کوشى و تلاشى خستگى‌ناپذیر:

 یک عدد زنبور در طول 15 روز عمرش در فصل بهار و تابستان 70 هزار سورتى پرواز مى‌کند. سرانجام بر اثر بال زدن زیاد (چون 400 دفعه در هر ثانیه بال مى‌زند، 35 کیلومتر را در یک ساعت مى‌پیماید و 20 کیلومتر را بدون وقفه مى‌رود) با بال‌هاى مجروح و بدن زخمى و خون آ‌لود جانش را به جان آفرین تسلیم مى‌کند.

 7 .ایثار و تسلیم بدون توقع:

 فاصله بین قاب‌ها در کندوى لانکسروت هشت میلیمتر است. یک زنبور باید با تن خسته و کیسه‌ پر از عسل بخصوص در اواخر روزهاى گرم تابستان از درب پرواز وارد کندو شده و در یک جاى تنگ و تاریک عسل (شهد گل) را از میان قاب‌ها از پایین کندو به طبقات دوم و سوم برساند. جالب است بدانیم در بهار و تابستان در هر کندو بین 90 تا 120 هزار زنبور وجود دارد، ازدحام جمعیت خود مهمترین عامل فشار و گرما و ضیق جا است.

 8 .سازماندهى و تقسیم وظایف:

 معمولا یک زنبور کارگر بعد از تولد 12 روز اول نگهبانى و پرستارى از ملکه و نوزادان و نظافت را به عهده دارد. بعد از 12 روز علاوه بر وظایف یاد شده کار معمارى و مهندسى و بنایى را باید انجام دهد. یعنى سه نوع خانه باید بسازد؛

حجره‌هاى کوچک براى کارگران، حجره‌اى متوسط براى زنبوران نر، حجره بزرگ شبیه بادام‌زمینى براى پرورش ملکه که در اصطلاح به آن سلول ملکه یا شاخون مى‌گویند. بعد از 21 روز زنبور کارگر بالغ شده تا 15 روز پرواز مى‌کند. براى تهیه شهد، گرده، زهر، بره موم، آب به فعالیت مى‌پردازد.

مهمترین فعالیتهاى اثربخش را در کندو زنبوران کارگر (ماده بکرزا) انجام مى‌دهند. زنبور نر خاصیتش فقط براى بارورى ملکه جوان است. تاکنون حشره‌شناسان وظیفه دیگرى براى زنبور نر اعلام نکرده‌اند .

ملکه زنبور عسل که حکم "شاه کندو"‌ را دارد 200 روز در سال تخمگذارى مى‌کند روزى 1500 تخم. وظیفه ملکه حفظ و بقاى نسل است. ضمنا ملکه گازى از خود متصاعد مى‌کند که به آن فرمون یا نظم‌دهنده اجتماعى نیز مى‌گویند. این گاز موجب مى‌شود که تمام زنبورها به وظایف خود به خوبى عمل کنند.

 9 . ایثار ملکه در کندوى عسل:

 حدود 11 تا 14 روز طول مى‌کشد تا یک تخم به ملکه تبدیل شود. ملکه 3 تا 10 روز بعد از تولد آواز مخصوص جهت آغاز زندگى جدید را مى‌خواند. معمولا بعد از ظهر یک روز آفتابى در فصل بهار ملکه جدید از کندو خارج شده چون بسیار خوشبو و معطر است بیش از 1000 زنبور نر براى رسیدن به وصالش به تعقیب ملکه مى‌پردازند. ملکه براى اینکه بهترین نژاد را نسل آینده به وجود آورد در آسمان لایتناهى صعود مى‌کند و اوج مى‌گیرد. نرهایى که وى را تعقیب مى‌کنند یکى پس از دیگرى از پا در مى‌آ‌یند.

چون به دلیل خستگى پرواز به فضاى بالا نفسشان مى‌برد. ملکه آنقدر اوج مى‌گیرد که هیچ پرنده دیگرى نمى‌تواند در آن فضا پرواز کند تا مزاحمش شود. معمولا در ارتفاع بالا حرکت باد هم ضعیف، آسمان صاف و روشن و دور از چشم همه موجودات زمینى آخرین زنبور نرى که جسارت و قدرت جسمى مناسبى داشته باشد و به ملاقات وى مى‌آید باهم زندگى جدید را شروع وقدرت بارورى ملکه را تنظیم مى‌کند. بعد همین زنبور بعد از ازدواج یک دقیقه‌اى خودش مثل شهاب سنگ به زمین مى‌‌افتد و ملکه مزدوج شده و با وقار و متانت به کندوى خودش بر مى‌گردد تا آخرعمرش هیچوقت کندو را ترک نمى‌کند مگر در شرایط بچه‌دهی. عمر ملکه 2 تا 4 سال است. یکبار در عمرش ازدواج مى‌کند و اسپرم‌هایى را که با ازدواج اولیه گرفته براى تمام عمرش ذخیره و بارور مى‌کند .

 10 . مفید بودن زنبور عسل براى خود و دیگران:

 هر موجودى جهت زنده ماندن مجبور است موجودى دیگر را از بین ببرد یا خودش موقع صید و صیادى از بین برود جز زنبور عسل که براى سیر شدن خودش و سیر کردن انسان‌ها هزاران موجود دیگر را هم سیر مى‌کند بدون اینکه مزاحم و باعث از بین رفتن موجودى شود. یعنى زنبور عسل با عمل گرده‌افشانى موجب ازدیاد تولید محصولات باغی،‌ صیفی، زراعى شده همچنین غذاى شیرین انگبین یا عسل را تولید مى‌کند اما ما انسان‌ها براى سیر شدن خود و پذیرایى از مهمان‌ها و همنوعان خود حتما باید جاندارى را بى‌جان کنیم مثل کشتن و سر بریدن پرندگان، ماهی، گوسفند، گاو، شتر، غاز، بوقلمون، اردک، مرغ و ...

 11 . آگاهی، بصیرت و دوراندیشی:

 تمام موجودات بخصوص انسان‌ها در مواقع قحطى (مشکلات، جنگ، زلزله، سیل) قوه جنسى آنها جهت بقاى نسل ادامه مى‌یابد جز زنبور عسل (شما شاهد هستید در کشورهاى جهان سوم بخصوص کشورهاى فقیر آفریقایى ازدیاد نسل و زاد و ولد بسیار زیاد و نامناسب است.)

ولى زنبور عسل در مواقع کمبود گرده و گل و شهد به ملکه خود اطلاع مى‌دهد و ملکه از تخم‌ریزى باز مى‌ایستد تا نوزادانش دچار گرسنگى و قحطى نشوند. تا زمانى که وضعیت گل و شهد عادى نشده، ملکه تخم‌ریزى نامحدود نمى‌کند. به محض عادى شدن گل و شهد دوباره ملکه شروع به تخم‌ریزى و فعالیت مى‌کند.

12 . جامع و فراگیر بودن موجوداتى که از زنبور عسل بهره مى‌برند:

 1- انسان‌ها، از انگبین یا عسل، از گرده گل، از موم، ژله 2- طیور و پرندگان: گرده‌افشانى گل موجب ازدیاد آفتابگردان، پنبه،‌ سویا، کلزا شده، پستانداران، پرندگان اهلى و وحشى زیادى از آن بهره مى‌برند.

 13 . قانع و نجیب بودن زنبور عسل:

 زنبور عسل داراى 2 معده است. معده اول یا چینه‌دان براى جمع‌آورى و حمل شهد است که زنبور پس از حمل آن به کندو از معده اول یا کیسه عسلى داخل حجره‌ها خالى مى‌کند . بین کیسه عسلى یا معده اول و معده دوم دریچه‌اى است که روزى یک سر سوزن عسل یا شهد را از دریچه وارد معده اصلى خود کرده، آن را جهت سوخت و ساز خودش مصرف مى‌کند. هیچوقت از ذخیره عسل خودش مصرف بى‌رویه یا اسراف نمى‌کند. به حق خود قانع است. از قناعت و مناعت طبع عالى برخوردار است.

http://mortezab.persianblog.ir

تصميم‌گيري‌هاي جمعي-زنبورعسل


انتخاب‌هاي اجتماعي در جوامع انساني همواره با چالش مواجه بوده است. مساله مهم براي يك گروه در تصميم‌گيري‌ها آن است كه تمايلات همه (اغلب) افراد لحاظ شود در حالي كه تنها بايد يك انتخاب انجام گيرد. در مورد انسان‌ها رو آوردن به انواع سامانه‌هاي راي‌گيري يك نوع راهكار براي تامين اين هدف است.

انتخاب‌هاي اجتماعي در جانوران كمتر بررسي شده است. اگرچه مثال‌هاي فراواني وجود دارد. مثلاً يك گروه بابون (نوعي ميمون) بايد در مورد محل بعدي كه قرار است بعد از استراحت بروند تصميم بگيرند، همچنين افراد يك كلني مورچه بايد در مورد حمله كردن يا نكردن به كلني همسايه خود تصميم بگيرند. يكي از مثال‌هاي برجسته تصميم‌گيري در جانوران انتخاب آشيانه توسط گروهي بالغ بر 10 هزار زنبور عسل است. در اينجا، چند صد زنبور بايد از بين حدود 10 يا تعداد بيشتري مكان براي آشيانه خود، يكي را كه بهترين باشد، انتخاب كنند. اواخر بهار يا اوايل تابستان با بالا رفتن جمعيت يك كلني زنبور، عمل بچ زدن انجام مي‌شود كه طي آن ملكه و حدود نيمي از زنبورهاي كارگر، كندو را ترك مي‌كنند تا يك كلني جديد بنا كنند.


زنبورها بعد از بچ‌زني در روي درختي در نزديكي كندوي اصلي تشكيل خوشه مي‌دهند كه اگر زنبوردار آنها را به تله نيندازد به خانه جديد (معمولاً در شكاف تنه درختان) پرواز مي‌كنند. اما معمولاً بچ‌ها توسط انسان‌ها شكار مي‌شوند و به درون كندوهاي ساخت انسان هدايت مي‌شوند بنابراين جاي شگفتي نيست اگر جريان تصميم‌گيري توسط زنبورهاي بچ تا سال‌ها به عنوان راز باقي بماند.


در دهه 1950 ميلادي با انتشار نتايج پژوهش‌هاي «مارتين لينداور» جانورشناس آلماني و يكي از دانشجويان «كارل فن فريش» پرده از اين راز برداشته شد. استاد وي قبلاً رقص عده‌اي از زنبورهاي كارگر در داخل كندو را كشف كرده بود اما اين بار وي متوجه شد زنبورها روي سطح بچ نيز «رقص دم‌جنباني» انجام مي‌دهند با اين تفاوت كه زنبورهاي رقصنده (پيشاهنگ)، برخلاف آناني كه در كندو به رقص مي‌پردازند شهد يا گرده همراه خود ندارند و اين به آن معنا بود كه اين گروه از زنبورهاي رقصنده، آذوقه‌آور نيستند و اطلاعات مربوط به غذا را با خود ندارند (گو اينكه در شرايط بچ زدن مساله مهم براي زنبورها يافتن يك مكان مناسب است نه غذا). سپس «لينداور» متوجه شد زنبورهاي پيشاهنگ به وسيله رقص، محل آشيانه‌هاي احتمالي را به بقيه زنبورها گزارش مي‌دهند.


اين نوع رقص قبلاً مورد توجه قرار نگرفته بود. پژوهش‌هاي بيشتر با استفاده از امكانات امروزي مانند فيلمبرداري و نيز استفاده از مدل‌هاي رياضي موجب تاييد يافته‌هاي «لينداور» شده است. به علاوه جزييات بيشتري را نيز آشكار كرده است. در جريان تصميم‌گيري، تنها چند صد تا از هزاران زنبور موجود در بچ فعال هستند و اغلب زنبورها آرام باقي مي‌ماندند تا انرژي بچ تا زماني كه آشيانه جديد پيدا شود، حفظ شود به طوري كه دماي مركز بچ بين 30 تا 40 درجه سانتيگراد است.


يافته شگفت‌آور ديگر آن است كه در ابتدا، رقص‌هاي زنبورها جهت‌هاي مختلفي را نشان مي‌دهند به طوري كه حدود 10 مكان يا تعداد بيشتري را آگهي مي‌كنند اما با گذشت زمان تعداد مكان‌هايي كه توسط رقصنده‌ها آگهي مي‌شود، كم مي‌شود تا اينكه يك مكان مي‌ماند كه با هيجان توسط زنبورهاي رقصنده آگهي مي‌شود.


بعد از اينكه رقص‌هاي زنبورها روي يك مكان خاص متمركز شد تمامي زنبورها ناگهان به طرف آشيانه آدرس داده‌شده توسط رقص پرواز مي‌كنند. به عبارت ديگر زنبورهاي رقصنده محل‌هاي مختلفي را گزارش مي‌كنند و بعد از نوعي همه‌پرسي، منزل جديد انتخاب مي‌شود! جالب آن است كه زنبورهاي رقصنده در مدت تصميم‌گيري در حال تغيير هستند يعني يك گروه از زنبورهاي پيشاهنگ كه مكاني را با رقص خود به ديگر زنبورها اطلاع مي‌دهند بعد از چند ساعت جاي خود را به گروه پيشاهنگ بعدي مي‌دهند.


پرسش مهم ديگر آن است كه آيا تصميم‌گيري نهايي براي پرواز به سمت آشيانه انتخاب‌شده بر اساس اتفاق آراست يا رسيدن به حد نصاب حداكثري. پاسخ به اين سوال با توجه به پژوهش‌هاي اخير كاملاً روشن شده است كه همه زنبورهاي پيشاهنگ لزوماً با مكان انتخاب‌شده موافق نيستند اما از تصميمي كه بيشتر افراد گرفته‌اند، پيروي مي‌كنند. به عبارت ديگر در اينجا رسيدن به حد نصاب براي تصميم‌گيري كافي است. با اين وجود در 90 درصد موارد محل انتخاب شده، داراي بهترين ويژگي‌هاي لازم بوده است.


انتخاب محل سكونت، موضوع بسيار حياتي براي كلني زنبور عسل به شمار مي‌رود. كلني بايد فضاي كافي براي ذخيره عسل در زمستان داشته باشد، همچنين بايد امكان بقا در سرماي زمستان و جلوگيري از حمله شكارگران گرسنه را داشته باشد، در غير اين صورت از بين مي‌روند. بنابراين جاي شگفتي نيست كه انتخاب كلني فقط توسط چند زنبور معدود انجام نگيرد بلكه چند صد زنبور به صورت جمعي در اين تصميم‌گيري شريك باشند. زنبورهاي پيشاهنگ مكان‌هايي كه امكان آشيانه شدن را دارند، صادقانه گزارش مي‌كنند و در نهايت به يك توافق در مورد محل زندگي جديد دست مي‌يابند.
 

منبع:http://sharghnewspaper.ir/Released/89-09-10/258.htm

نوشته دکتر کامبیز مینایی

يافتن آشيانه جديد در زنبور عسل

وقتي تراكم جمعيت يك كلني زنبور عسل زياد شود (كه اين حالت معمولاً اواخر بهار يا اوايل تابستان رخ مي‌دهد)، ملكه مادر همراه با حدود نيمي از زنبورهاي كارگر، كندو را ترك مي‌كند تا يك كلني جديد بنا كند كه به اين عمل، بچ زدن (swarming) مي‌گويند. در همان حال يك ملكه دختر و بخشي از زنبورهاي كارگر براي تداوم كلني قبلي در كندو (يا هر نوع آشيانه ديگر) باقي مي‌مانند. زنبورهايي كه بچ زده‌اند، معمولاً روي شاخه‌هاي درختان در نزديكي كندوي اصلي تشكيل خوشه مي‌دهند. زنبورها با توجه به ذخاير اندك غذايي معده‌شان نمي‌توانند براي مدت طولاني زنده بمانند، بنابراين ضروري است هر چه زودتر مكان مناسبي پيدا كنند. به طور معمول يك مكان جديد بايد دورتر از قلمرو تغذيه‌اي آشيانه قديمي باشد، اما نه آنقدر دور كه انرژي زيادي در طول پرواز از بين رود. بعد از انتخاب مكان كلني كه در ادامه نوشتار به آن پرداخته خواهد شد‌، كارگران ساختن آشيانه با استفاده از موم را شروع مي‌كنند. موم، ماده منحصر به فردي است كه در زنبورهاي اجتماعي وجود دارد و به وسيله كارگران از غدد مومي موجود در شكم ترشح مي‌شود. موم در دماي 35 درجه سانتيگراد داخل كندو كاملاً نرم است و براي ساختن سلول‌ها همراه با بزاق به كار گرفته مي‌شود.

منبع:http://sharghnewspaper.ir/Released/89-09-10/258.htm

نوشته دکتر کامبیز مینایی



ملكه، سرپرست يا ماشين تخم‌گذار-رقص در زنبور عسل

ملكه، سرپرست يا ماشين تخم‌گذار

در مورد كارهايي كه در داخل يك كندوي زنبور عسل انجام مي‌گيرد از ديرباز تصوري اشتباه مبني بر اينكه همه كارها يا اغلب كارها توسط ملكه سرپرستي و كنترل مي‌شود، وجود داشته است. با اين ديدگاه، كلني توسط يك ديكتاتور كنترل مي‌شود و نام «ملكه» نيز همين تصور را القا مي‌كند. آنچه واقعيت دارد اين است كه ملكه در قلب كندو قرار دارد و يك كلني زنبور عسل خانواده بزرگي است شامل ملكه مادر و هزاران فرزند.

همچنين ملكه مادر به اتفاق كارگرها تمامي تلاش خود را براي بقاي كلني به كار مي‌برد، با اين وجود نقش خاصي در تصميم‌گيري‌ها ندارد. در حقيقت ملكه يك ماشين تخم‌گذار است كه در شرايط مساعد در فصل تابستان حدود 1500 تخم مي‌گذارد. ملكه نه‌تنها سرپرست نيست بلكه به نيازهاي كاري كندو نيز بي‌توجه است. براي مثال هر چه تعداد زنبورهاي كارگر كه به ساختن شانه مشغولند بيشتر باشد، جست‌وجوكنندگان گرده كمتر مي‌شود و خود كارگران به نوعي تعادل دست مي‌يابند. تنها برتري ارائه‌شده توسط ملكه، جلوگيري از پرورش ملكه‌هاي اضافي است كه اين عمل را با ترشح نوعي ماده به نام «ماده ملكه» انجام مي‌دهد.


كارگرها در تماس با ملكه اين ماده را به سرتاسر كندو مي‌برند. اين ماده به كندو اعلام مي‌كند نيازي به پرورش ملكه جديد نيست. بنابراين ملكه، رئيس كارگرها نيست. در واقع كارهاي كندو توسط خود كارگران و خرد جمعي‌شان سرپرستي مي‌شود. يكي ديگر از مواردي كه كارگرها بدون دخالت ملكه انجام مي‌دهند، رقص است. زنبورها با انجام نوعي رقص پيچيده جست‌وجوكنندگان غذا را به سمت گل‌ها راهنمايي مي‌كنند.


رقص در زنبور عسل

لازمه تداوم موفقيت‌آميز زندگي اجتماعي زنبور عسل، وجود سامانه‌هاي مكالماتي موثر بين اعضاست. زنبورهاي عسل براي برقراري ارتباط و انتقال اطلاعات در مورد منابع گرده و شهد، به عنوان غذاي اصلي زنبور، كه خارج از كندو قرار گرفته‌اند از يك رقص پيچيده به نام «رقص دم‌جنباني» (waggle dance) استفاده مي‌كنند (علت نامگذاري اين رقص به دم‌جنباني آن است كه زنبورها در طول اين رقص انتهاي شكم خود را با ارتعاشات جانبي حركت مي‌دهند). زنبورهاي رقصنده با استفاده از اين رقص، فاصله، جهت و حتي كيفيت غذا را به بقيه زنبورها اطلاع مي‌دهند. كشف وجود اين رقص كه حدود 70 سال پيش در تابستان سال 1944 توسط «كارل فن فريش» استاد دانشگاه مونيخ آلمان صورت گرفت در سال 1973 براي فريش جايزه نوبل را به همراه داشت.

منبع:http://sharghnewspaper.ir/Released/89-09-10/258.htm

نوشته دکتر کامبیز مینایی

زنبور عسل-توضیحات


زنبور عسل (نام علمي Apis mellifera) از جمله حشرات تكامل‌يافته به شمار مي‌آيد كه اجداد آن در دوره كرتاسه (creataceous) حدود 130 ميليون سال قبل روي كره زمين ظاهر شده‌اند و احتمالاً از حدود دو ميليون سال قبل به شكل كنوني پا به عرصه حيات گذاشته است. سه گروه در يك كلني زنبور عسل وجود دارند: ملكه (يك عدد)، نرها (حداكثر 200 عدد) و كارگرها (حدود 20 هزار).

ملكه از نظر اندازه از كارگران درازتر و كمي پهن‌تر است. ملكه تازه متولدشده كه چهار تا شش روز عمر دارد ابتدا چند پرواز اكتشافي به منظور آشنايي با محيط انجام مي‌دهد و سپس در سن 6 تا 10 روز‌گي اقدام به پرواز جفت‌گيري مي‌كند.


اكثر پروازهاي جفت‌گيري بين ساعت 2 تا 4 بعدازظهر وقتي دما بيش از 20 درجه سانتيگراد باشد، انجام مي‌گيرد. در طول جفت‌گيري، ملكه به اندازه تمام عمرش اسپرم دريافت كرده و در كيسه مخصوصي ذخيره مي‌كند. ملكه دو تا پنج سال و گاهي تا هشت سال عمر مي‌كند اما در تمام اين مدت ديگر جفت‌گيري نخواهد كرد. چند ساعت پس از بازگشت ملكه به كندو تخم‌گذاري شروع مي‌شود و به جز در اواخر پاييز ادامه دارد.


نرها درشت‌تر و كوتاه‌تر از ملكه و كارگرها هستند. آنان به جز جفت‌گيري با ملكه كار ديگري انجام نمي‌دهند. جفت‌گيري موفقيت‌آميز منجر به مرگ حشرات نر مي‌شود، در واقع درصد ناچيزي از افراد نر قادر به جفت‌گيري خواهند شد.


فراوان‌ترين و كوچك‌ترين افراد كلني كارگرها هستند. كارگرها از نظر جنسي ناقص هستند كه در شرايط معمولي كندو قادر به تخم‌ريزي نيستند. كارگران زنبور عسل در ابتدا به كارهاي داخل كلني مانند تميز كردن و غذا دادن به نوزادان مي‌پردازند، اما با بالا رفتن سن‌شان به نگهباني در ورودي كندو پرداخته و در نهايت به دنبال غذا مي‌روند، به اين دسته از كارگران، زنبورهاي آذوقه‌آور مي‌گويند.

منبع:http://sharghnewspaper.ir/Released/89-09-10/258.htm

نوشته دکتر کامبیز مینایی


دانستنیهای علمی درباره ی عسل

علاوه بر آنكه غذاي خوبي به شمار مي آيد، مي تواند به عنوان يك داروي مفيد نيز مورد استفاده قرار گيرد.
بسياري به اين ماده غذايي لقب اكسير طول عمر داده، و معتقدند كه مصرف آن مي تواند طول عمر را افزايش دهد.
خاصيت ميكروب كشي و ضد عفوني كننده آن باعث مي شود، تا به عنوان يك آنتي بيوتيك قوي شناخته شود.
عسل نوعي تشعشعات راديواكتيوي دارد كه اين امر مي تواند در مبارزه با عفونت ها مؤثر باشد.
يكي از مواد مفيد در مبارزه با قارچ ها و ميكروب ها به شمار مي آيد.
مي تواند پينه هاي دست و پا را التيام دهد.
در سلامتي و محكم ساختن دندان ها و لثه، نقش دارد.
رنگ دندان را سفيدتر مي كند.
براي روده بسيار مفيد است.
در باز كردن عروق گرفته بدن نقش دارد.
زخم هاي دهان را التيام داده، و در درمان گلو درد مؤثر است.
سستي و بيحالي عضلات را رفع مي كند.
پادزهر خوبي براي سموم، خصوصا مسموميت هاي غذايي به شمار مي رود.
شكننده خوبي براي سنگ هاي كليه و مثانه است.
منبع خوبي براي تأمين ويتامين ها و مواد معدني مورد نياز مي باشد.


ارزش تغذيه عسل با توجه به مقدار مواد قندي و نوع مواد تشكيل دهنده آن بسيار جاي بحث دارد .

در درجه اول و با ارزش ترين خواص تغذيه عسل در توليد انرژي و مكملي براي فراهم كردن ميزان كالري بدن است .
ساختار قندي و به خصوص تركيب نزديك به 50 درصدي قند فركتوز ( قند ميوه ) و 45 درصد گلوکز كه به راحتي جذب ميشود در تامين انرژي مخصوصا در فعاليت هاي پر تحرك بسيار حائز اهميت است .
تر كيبات آروماتيك واسيدي عسل در طبقه بندي عسل جايگاه بعدي را به خود اختصاص مي دهند تر كيبات آروماتيك يا همان عطر و رايحه عسل كه مجموعي از عطر و طعم گل و گياهان طبيعت است نشاط خاصي را به فرد تغذيه كننده از عسل ميدهد
مواد اسيدي موجود در عسل با توجه به مقدار كمشان در عسل نقش اصلي در عطر و طعم عسل دارند و علاوه بر آن ساختار ميزان و نوع اين مواد در تعريف كيفيت عسل بسيار مهم مي باشد بطوري در طبقه بندي عسل ها بر اساس خصوصيا وصفي همچون عطر و طعم ميتوان رابطه مستقيمي بين نوع و مقدار مواد اسيدي ملاحظه نمود .
در درجه سوم مواد معدني ، ويتامينها و اسيد هاي آمينه جاي دارند كه با توجه به مقدار آنها در رژيم غذايي روزانه جايگاه خاصي را نمي توان براي آن تعريف نمود . البته در اين بين دياستاز ها و اينهيبين ها را نبايد ناديده گرفت چرا كه اين دسته از مواد باتوجه به دز بسيار پاييني كه در عسل در مقايسه با ميزان مصرفشاتن دارند ولي از آنا اي كه قدر ت واكنشي اين مواد در همان مقدار كم تعريف شده است نظرات متفاوتي ارائه شده است .
در درجه چهارم گرده گل موجود در عسل ميباشد ميزان گرده در عسل بسيار مهم است چرا كه در پايداري عسل و همچنين شرايط نگه داري آن نقش مستقيم دارد وجود گرده در عسل سبب افزايش ارزش تغذييه اي آن شده چرا كه ثابت شده است بسياري از مواد پروتئيني و آروماتيك از گرده به عسل افزوده ميشود اما بايد توجه داشت وجود گرده در عسل باعث ايجاد كانونهاي كريستالي و در نتيجه سرعت بخشيدن بع فرايند كريستاله شدن عسل دارد و همچنين به دليل بالا بودن رطوبت و مواد مغذي در گرده قدرت فساد پذيري بالايي دارد و پايداري عسل را براي نگه داري طولاني مدت كاهش مي دهد كه البته با توجه به عمل تغذيه زنبور ها از شربت بدونه دخالت گل ، عمل پاستوريزه كردن و حرارت دهي به عسل و فيلتراسين عسل از طوري 0.42 ميليمتري ميزان قابل توجهي از آن را كاهش مي دهد .
در درجه پنجم موم جاي دارد كه هيچ گونه ارزش غذايي نداشته و در طبقه بندي جزء مواد Wax بشمار مي آيد ، قابل جذب نبوده و دفع مي شود.
زنبور بزرگترین هواشناس دنیاست!
انگلیسی‌ها می‌گویند اگر زنبورها کمی‌ زود تر از موعد مقرر بیایند، بطور قطع‌ دمای‌ هوا در آینده‌ نزدیک‌ تغییر خواهد کرد.زنبورها معمولا در فصل‌ سرما به‌ خواب‌ زمستانی‌ می‌روند، اما اگر زود از این‌ خواب‌ بیرون‌ بیایند نشان‌ می‌دهد که‌ هوا زود گرم‌ شده‌ است‌.دانشمندانی‌ که‌ امسال‌ این‌ قضیه‌ را در جای‌ جای‌ دنیا بررسی‌ کرده‌ اند دریافته‌ اند این‌ زنبورها نه‌ تنها در بریتانیا، بلکه‌ در دیگر کشورهای‌ دنیا زود از خواب‌ زمستانی‌ بیدار شده‌ اند که‌ این‌ امر نشان‌ می‌دهد گرمای‌ جهانی‌ بسیار افزایش‌ یافته‌ است‌. محققان‌ می‌گویند به‌ نسبت‌ افزایش‌ زنبورها، گرمای‌ جهانی‌ نیز بالا خواهد رفت‌.به‌ هر حال‌ توجه‌ داشته‌ باشید زنبورها بزرگ‌ ترین‌ هشداری‌ هستند که‌ خطرات‌ گرمای‌ جهانی‌ را به‌ ما گوشزد خواهند کرد.
منبع: روزنامه اعتماد

معجزه عسل در بدن ما

تحقيقات جديد مدارک بيشتري را دال بر سودمند بودن عسل ارائه مي دهد.متخصصين علوم تغذيه در دانشگاه کاليفرنيا دريافته اند که سطح آنتي اکسيدان ها در افرادي که روزانه چند قاشق سوپ خوري عسل مي خورند بالا مي رود. Health day به نقل از Heidrun B. Gross يک محقق در امر تغذيه ، مي نويسد با مصرف عسل ، سيستم دفاعي بدن در برابر استرس اکسيداتيو افزايش مي يابد لذا مي توان عسل را در يک برنامه غذائي سالم جاي داد.درحاليکه شهرت آن بعنوان يک شيريني فاسد شونده باعث مي شود بندرت بعنوان يک غذاي سالم در نظر گرفته شود ، مدت طولاني است که بحث در باره اثرات شفا بخش آن شايع شده است.برخي افراد از آن براي درمان زخم استفاده مي کنند. گراس مي گويد دانشمندان بتازگي شروع به تحقيق در باره اثرات سودمند و سلامت بخش عسل کرده اند و ادامه مي دهد که دراين لحظه اثبات علمي اندکي در اين مورد وجود دارد.او و ديگر محققان در حال ارزيابي اثر عسل بر آنتي اکسيدان ها که بنظر مي رسد بدن را از مضرات محيطي مانند دود سيگار و مواد شيميائي حفاظت مي کنند ، هستند.

در يک تحقيق جديد گراس و همکارانش از 25 نفر خواستند بسته به ميزان وزنشان ، هر روز و به مدت يک ماه بين 4 تا 10 قاشق سوپ خوري عسل گياه گندم سياه بخورند.آنها عسل را تقريبا به هر شکلي که توانستند خوردند ، با اينکه نمي توانست پخته شده يا در چاي حل شود.برخي عسل را بر روي نان تست يا با موز و کره بادام زميني مصرف کردند اما بسياري هم بسادگي قاشق عسل را در دهان مي گذاشتند.دانشمندان دريافتند سطوح آنتي اکسيدان ها در افرادي که عسل خوردند افزايش مي يابد.متخصصان معتقدند آنتي اکسيدان ها انواع خاص صدمات سلولي ايجاد شده توسط ملکول هايي بنام راديکال هاي آزاد را متوقف مي کنند.غذاهاي غني از آنتي اکسيدان ها به تخريب راديکال ها کمک مي کند و به نظر دانشمندان احتمال بيماري هائي همچون سرطان ، بيماري ها و حمله قلبي را کاهش مي دهند.گراس مي گويد عسل جايگاه خود را در يک رژِم غذائي سالم دارد و بايد در آن گنجانده شود.Nicki J.Engeseth متخصص ديگر در زمينه عسل ، از دانشگاه ايلي نويز که به مطالعه آنتي اکسيدان ها و عسل پرداخته با نظر فوق موافق است و مي گويد يافته هاي مطالعه جديد نشان مي دهند که حتي اگر 80 درصد عسل قند باشد باز هم سالم است.عسل مملو از ترکيبات مختلفي است که فعاليت بيولوژيک قوي دارند و حتي ممکن است خواص ميکرب کشي نيز داشته باشد.بنظر محققان هنوز روشن نيست که آيا همه انواع عسل يکسانند.عطر و رنگ آن بستگي به نوع گل هايي دارد که گرده افشاني آنها توسط زنبور عسل صورت مي گيرد و محققان نمي دانند که آيا برخي واريته ها براي خوردن از ديگر انواع سالم ترند.در مورد اين مطالعه عسل گندم سياه بدست آمده از گياه فوق ، يک عسل قهوه اي تيره بوده و عطر تند مشخصي دارد البته عسل براي همه خوب نيست.کودکان کمتر از 12 ماه نبايد عسل بخورند زيرا ممکن است نتوانند بطور مناسب آن را هضم کنند.همچنين موادي با محتواي قند و کربوهيدرات بالا در عسل وجود دارند اما گراس مي گويد افراد تحت آزمايش او در ماهي که تحت عسل درماني بودند اضافه وزن پيدا نکردند.در پاسخ به اين سوال که آيا عسل بر عادات خوردن آنها تاثيري داشت يا نه ، اکثرا اظهار داشتند که با مصرف عسل بعنوان صبحانه احساس پر تري داشتند.بنظر مي رسد عسل ، معده را براي مدت طولاني تري پر نگه مي دارد و قطعا تمايل زياد افراد به محصولات شيرين را فرو مي نشاند.در رابطه با افزايش حفرات دنداني طبق اظهارات Engeseth مطالعات نشان مي دهند با آنکه عسل چسبنده و شيرين است ، عامل مهمي در ايجاد پوسيدگي دندان محسوب نمي شود.وي در ادامه به افراد توصيه نمي کند عسل را جايگزين ميوه و سبزي کنند اما معتقد است اگرآنها مي خواهند چاي خود را با قند شيرين کنند و يا آن را به مواد پخته شده بيفزايند شايد بهتر باشد بجاي آن از عسل استفاده کنند.

پايگاه جامع اطلاع رساني پزشكان ايران

دانستنی های عسل

عسل غنی شده با ویتامین امروزه هر کس اهمیت چشمگیر ویتامین ها را می شناسد و می داند که وجو د مقادیر بی اندازه کم ( به اندازه هزارم گرم ) نه تنها برای مصونیت بدن در برابر ناخوشی ها گوناگون ( حاصل از نبودن ویتامین) بلکه برای افزایش پایداریش در برابر عفونت ها و شرایط بد زندگی کافی است . مشاهدات بالینی نشان دادهاند که اگر بیماری زیر نظر پزشک به درمان بپردازد و ویتامین های ساختگی را با غذایی که در اصل از فرآورده های طبیعی تهیه شده تغذیه کند ویتامین هایی مزبور بهتر جذب می شوند از این نظر عسل غنی از ویتامین به صورت فرآورده غذایی بسیار پر ارزش در خواهد آمد . این نوع عسل رامعمولا با مخلوط کردن ساده عسل و ویتامین ها می سازند که طرز تهیه یک نمونه از آن به شرح زیر است : 1 – عسل خالص 100 گرم 2 – ویتامین A 13200 واحد بین المللی (lu) 3 – ویتامین B1 – 8 گرم 4- ویتامین B2 – 8 میلی گرم 5 – ویتامین C - 300 میلی گرم 6 - ویتامین pp – 60 میلی گرم 7- نمک های کلسیم - 300 میلی گرم ارزش غذایی این عسل برای بدن انسان قابل ملاحظه است و تغذیه 25 گرم ( یک قاشق مربا خوری ) آن در روز کافی است با وجود این با تجویز پزشک ، می توان آن را مصرف نمود .
عسل و كودكان :
مصرف زیاد عسل طبیعی برای كودكان زیر یك سال ممنوع ا ست
ضد كم خونی ایست،عسل باعث افزایش هموگلوبین خون شده ، به علت داشتن ویتامین B در رشد ونمو آنان تاثیر می گذارد .
دردرمان شب ادرای اطفال بسیار مفید میباشد ، باعث جذب آب و كاهش میزان كلسیم خون می گردد .
مستقیماً جذب شده و بنابراین یك منبع انرژی آماده برای كودك است .
عسل و انرژی: عسل به علت داشتن گلوکز و فروکتوز باعث تولید انرژی سریع (سوختن گلوکز) و طولانی (سوختن فروکتوز) می گردد. این قندها بدون هضم اولیه جذب می شوند و از طریق عروق خونی که دیواره روده ها را پوشانده وارد جریان خون شده سپس از طریق ورید باب وارد کبد می گردند و در آنجا به گلیکوژن تبدیل می شوند. این ماده توسط بدن برای تولید انرژی بکار می رود. مصرف مرتب عسل برای تقویت قوای جنسی و درمان ناتوانی های آن بسیار مؤثر است؛ که از عسل با روش های مختلف و با ترکیب با عصاره گیاهان مؤثر در درمان این ناتوانیها می توان بهره گرفت.
براین اساس، حرارت دادن عسل به منظور از بین رفتن شكرك‌های ایجاد در آن سبب از بین رفتن آنزیم‌ها و كاهش كیفیت عسل می‌شود. فرسی بااشاره به خواص عسل افزود : در دوران میانسالی بدن رادیكال‌های زیادی آزاد می‌كند و عسل با داشتن خاصیت آنتی‌اكسیدان قوی می‌تواند میزان رادیكال‌های آزاد شده را كاهش داده و آن را بی‌اثر كند. وی گفت: بر این اساس، عسل در درمان بیماری‌های صعب‌العلاج قلبی - عروقی و سرطان موثر است. وی تاكید كرد: همچنین، عسل به دلیل دارا بودن خاصیت ضد باكتریایی بالا برای درمان بیماری‌های زخم معده و سرطان معده موثر خواهد بود. فرسی، بااشاره به‌این كه عسل میكروب‌های مضر بدن راازبین می‌برد، افزود: عسل ضمن نابودی میكروب‌های مضر، سبب افزایش و طول عمر میكروب‌های مفید بدن و در نهایت افزایش طول عمر فرد می‌شود. وی مهم‌ترین خاصیت عسل را انرژی‌زا بودن آن دانست و گفت : افراد ضعیف و حتی قوی با خوردن عسل انرژی یافته و ورزشكاران نیز به جای استفاده از داروهای انرژی‌زا می‌توانند از این ماده كاملا طبیعی انرژی مورد نیاز بدن خود را تامین كنند. وی یادآور شد: عسل یكی از این مواد غذایی طبیعی و عاری از هر گونه ماده شیمیایی است و از آنجا كه در دنیای امروز استفاده از مواد بیولوژیك و طبیعی به جای استفاده از داروهای شیمیایی توصیه می‌شود،مصرف عسل در رژیم غذایی روزانه در درمان بسیاری از بیماری‌ها موثر خواهد بود.

رفتار بازنبورها

طرز کارکردن و رقتارتان برای زنبورها مهم است هیچوقت در کندو را بدون دود دادن باز نکنید و هیچوقت هم بیش از اندازه به داخل ان دود ندهید.

دود دادن زیاد باعث گیجی و عصبانی شدن زنبورها می گردد با دود دادن به زنبورها خواهید فهماند که ازانها قویترید.وقتی که انها شما را از خودشان قویترحس کردند دیگربه شما حمله ورنخواهند شد .

هنگامی که کندو راباز کرده وبازنبورها کارمی کنید اگر زنبوری ناگاه به دست شما حمله کرد نترسید ودستتان رابسرعت عقب نکشید زیرا دراین صورت حتما نیش خواهد زدواگر دست رابه همان حال نگهداریدنیش نمیزند.

از هر حرکت ناگهانی در مقبل جمعیت بپرهیزید چون از آن خوششان نمی آید و فورا حمل کرده و نیش می زنند . قاب را هیچگاه به زور بیرون نکشید زیرا ناگهان کنده شده و زنبور ها را عصبانی می کند مواظب باشید که قاب پر از زنبور از دستتان به زمین نیفتد که در این صورت زنبورها به شما حمله کرده ونیش می زنند .

زنبور ها از بوی عرق بدشان می آید و به کسی که بدنش بوی عرق بدهد یا به خود یا موهایش ادکلن و عطر زده باشد حمله می کنند بین رنگها سفید برایشان آرامش دهنده و قهوه ای ناراحت کننده است از پارچه های پشمی به هر نحو و رنگی که باشند بدشان میاد. زهر زنبور عسل مصونیت موضعی می دهد

یعنی اگر زنبور نقطه ای از بدن را نیش زد و این نقطه متورم شد دفعه بعد اگر باز همین نقطه و اطرافش را نیش بزند دیگر متورم نمی شود .

در هوای بارانی و یا وقتی که هوای آفتابی تبدیل به هوای بارانی می شود زنبور ها ناراحتن در چنین مواقعی به کندوهایشان دست نزنید که حمله خواهند کرد.

الکل باعث عصبانیت زنبور ها می شود بعد از نوشیدن مشروبات حتی آب جو به کندو ها نزدیک نشوید هنگام کار کردن با زنبور ها جلوی سوراخ پرواز نایستید زیرا نظم ورود و خروج آنها را به هم زده و زنبور ها که تحمل بی نظمی را ندارند به شما حمله ور خواهند شد.

لوازم زنبورداری و کندو

انواع کندوی زنبورعسل -شخصی

کندوی زنبورعسل

قفس حبس و معرفی ملکه